1. Haberler
  2. Genel
  3. İZSU, Güneşten Enerji Karşılayacak

İZSU, Güneşten Enerji Karşılayacak

İZSU, Güneşten Enerji Karşılayacak
İZSU, Güneşten Enerji Karşılayacak
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Menemen’de yaklaşık 6 futbol sahası büyüklüğünde bir güneş enerjisi santrali (GES) kurdu. Bu santral, yılda 6,5 milyon kilowatt saat (kWh) enerji üreterek 15 milyon TL tasarruf sağlayacak. İZSU, bu sayede işlettiği 7 tesisin elektrik ihtiyacını güneş enerjisiyle karşılayacak. Elde edilen enerji, başlıca Körfez’in temizliğine katkı sağlayan atık su arıtma tesislerinde kullanılacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, iklim kriziyle mücadelede önemli bir adım atarak Menemen’in Değirmendere Mahallesi’nde 3,75 megawatt (MW) kapasiteli ve şebeke bağlantılı bir güneş enerjisi santrali (GES) kurdu. İZSU’nun öz kaynakları ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) işbirliği ile gerçekleştirilen bu projede, yıllık 6,5 milyon kWh elektrik enerjisi üretilmesi planlanıyor. Üretilen enerji, İZSU bünyesindeki toplam 7 atık su arıtma tesisi ve su kuyusunun elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla kullanılacak.

Bu GES projesi sayesinde, İZSU yılda yaklaşık 15 milyon TL tasarruf etmeyi öngörüyor. Toplam 3,75 MW kapasiteli santralin 3 MW’lık kısmı yaklaşık 40 dönüm arazi üzerine, 0,75 MW’lık kısmı ise yaklaşık 5 bin 500 metrekarelik ambar çatılarında kuruldu. Proje, yaklaşık 6 futbol sahası büyüklüğündeki solar panelleri ile dikkat çekiyor. Kurulumu 3,5 ayda tamamlanan tesiste, toplam 7 bin 188 panel ve 32 inverter kullanıldı.

Gediz Elektrik’in teknik kabul işlemlerini tamamlamasının ardından Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ) tarafından kabul işlemleri başlatıldı. İZSU Projeler Dairesi Başkanlığı Enerji Şube Müdürü Filiz Yaşar Mahlıçlı, “Böylece kurulumu tamamlanan santral, şebekeye elektrik verebilir hale gelecek ve 7 tesisimizin elektriğini buradan sağlamaya başlayacağız. Bugünkü elektrik birim fiyat maliyetleriyle yaklaşık 15 milyon TL’lik bir tasarruf sağlanacak” dedi.

Mahlıçlı, bu GES çalışmasının aynı zamanda bir AR-GE projesi olduğunu belirtti. “Tesisi diğer güneş enerji santrallerinden ayıran özellik, TÜBİTAK MAM’la yapılmış bir çalışma olması ve AR-GE projelerini içeriyor olmasıdır. Tesiste üç farklı konuda araştırma çalışması yapıldı. Bu kapsamda, statik olarak ilave yük istenmeyen projelerde çözüm olabilecek esnek ve hafif panellerin uygulanabilirliği araştırıldı. Bu nedenle bin adet 100 vatlık, toplam 100 kW kapasiteli esnek ve hafif panel uygulaması gerçekleştirildi. Şebeke bağlantısız ve depolamalı bu sistemden üretilen elektrik, GES sahasının aydınlatması ve işletme binalarının elektrik giderleri için kullanılacak” diye konuştu.

Mahlıçlı ayrıca, şebeke bağlantısız santral ile üretilecek temiz enerjinin yeşil hidrojen enerjisi üretiminde kullanılabileceğini belirtti. “Şebeke bağlantısız ve depolamalı santral ile üretilecek güneş enerjisinin şehir karayolu ulaşımında kullanılmak üzere yeşil hidrojen enerjisine dönüştürülmesi için bir fizibilite çalışması yapıldı. Çalışmamız hayata geçirildiğinde, 100 kW kapasiteli bir GES ile elde edilecek yaklaşık 20 kW kapasiteli bu yeşil hidrojen tesisi, şu an Türkiye’deki en büyük kapasiteli yeşil hidrojen santrali olacak” bilgisini verdi. Yeşil hidrojen projesi ile Türkiye’de ilk kez iki otobüsün enerji ihtiyacı yeşil hidrojen ile karşılanmış olacak.

Ayrıca, AR-GE projesi kapsamında sahada yaklaşık 300 kW kapasiteli çift yönlü panel uygulamasının yapıldığını ifade eden Mahlıçlı, “Çift yönlü paneller, beyaz zemin üzerinde güneş enerjisinin daha verimli kullanıldığı ve elektrik enerjisine dönüşüm veriminin artırıldığı bir sistem. Bu sistemin de kurulumu tamamlandı. Proje kapsamında bir yıl boyunca elektrik üretimleri izlenecek ve uygulanabilirliği araştırılacak” dedi.

Bu proje ve devamında kurulacak yenilenebilir enerji santralleri sayesinde, 4,5 milyon İzmirliye hem daha düşük maliyetlerle hizmet verilecek hem de fosil yakıt kullanımının azaltılması hedefleniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İZSU, Güneşten Enerji Karşılayacak
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Bostanlı Haber - İzmir ve Karşıyaka Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!