1. Haberler
  2. Genel
  3. İzmir’de Akıllı Sulama ile 1,5 Milyon Metreküp Su Tasarrufu

İzmir’de Akıllı Sulama ile 1,5 Milyon Metreküp Su Tasarrufu

İzmir'de Akıllı Sulama ile 1,5 Milyon Metreküp Su Tasarrufu
İzmir'de Akıllı Sulama ile 1,5 Milyon Metreküp Su Tasarrufu
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İzmir Büyükşehir Belediyesi, su tasarrufunda devrim niteliğinde bir adım daha attı. Kent genelindeki parklarda akıllı sulama sistemi uygulamasına geçen belediye, bu sayede su tüketimini yüzde 30 oranında azaltmayı hedefliyor. Tüm parklarda uygulamaya geçildiğinde yılda 1,5 milyon metreküp, yani Ürkmez Barajı hacminde su tasarrufu sağlanacak.

Sürdürülebilir bir gelecek hedefiyle su kaynaklarının verimli kullanımını artırmayı amaçlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı ile yürüttüğü proje kapsamında kentin yeşil alanlarını otomatik sulama sistemlerine entegre ediyor. Bu sistem, bitkilerin ihtiyaç duyduğu su miktarını sıcaklık ve yağış verileriyle belirleyerek gereksiz su kullanımının önüne geçiyor. İlk olarak Gaziemir’deki Esra Parkı ve Çiğli’deki Işılay Saygın Parkı’nda devreye giren sistem, kısa sürede kent genelindeki tüm parklara yayılacak.

Su Tüketimi Yarı Yarıya Azalıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanı Müge Deniz Bal, projeyi değerlendirerek, “Başkanımız Cemil Tugay’ın Akıllı Şehirler vizyonu çerçevesinde İzmir’in yeşil alanlarını akıllı sulama sistemlerine geçiriyoruz. İlk uygulamalarda yüzde 50’ye varan su tasarrufu sağladık. İklim krizinin etkilerini en aza indirmek ve su kaynaklarını verimli kullanmak için bu projeyi İzmir genelinde yaygınlaştırmayı planlıyoruz” dedi.

Akıllı Sulama ile Hem Su Hem İş Gücünden Tasarruf

Akıllı sulama sisteminin meteorolojik verilerle entegre çalıştığını belirten Bal, gece saatlerinde yapılan sulama ile su israfını minimize ettiklerini vurguladı. Ayrıca, sistem sayesinde iş gücünden de önemli oranda tasarruf sağlandığını ifade etti. Projeyle 3-4 yıllık süreçte İzmir’in tüm parkları bu sistemle yönetilecek.

Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı’ndan Makine Mühendisi Murat Abanoz da akıllı sulama sisteminin teknik detaylarını paylaştı. Sistemin bulut teknolojisiyle çalıştığını, parkların su tüketim verilerinin anlık olarak kontrol edilebildiğini ve yağmur yağdığında otomatik olarak sulamayı durdurduğunu belirtti. Bu sistem, sadece su tasarrufu sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda su kaçaklarının ve arızaların tespit edilmesine de olanak tanıyor.

Hedef Yıllık 1,5 Milyon Metreküp Su Tasarrufu

Park ve yeşil alanlarda 5 milyon metreküp su tüketimi olduğunu ifade eden Abanoz, projeyle yüzde 30’luk bir verimlilik artışı hedeflediklerini söyledi. İzmir genelindeki tüm parkların akıllı sulama sistemine geçmesiyle yılda 1,5 milyon metreküplük su tasarrufu sağlanacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İzmir’de Akıllı Sulama ile 1,5 Milyon Metreküp Su Tasarrufu
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Bostanlı Haber - İzmir ve Karşıyaka Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!