1. Haberler
  2. Genel
  3. Kozak Üzümleri Yeniden Hayat Buluyor

Kozak Üzümleri Yeniden Hayat Buluyor

Kozak Üzümleri Yeniden Hayat Buluyor
Kozak Üzümleri Yeniden Hayat Buluyor
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bergama’nın kaybolmaya yüz tutmuş Kozak Beyazı ve Kozak Siyahı üzümlerini yeniden canlandırmak için harekete geçti. Kozak yöresinde bağcılığı teşvik etmek ve tarımsal geliri artırmak amacıyla başlatılan proje çerçevesinde, ilk aşamada 3 üreticiye 4 bin fidan dağıtıldı ve 12,5 dönümlük alanda yeni bağlar kuruldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bergama Kozak bölgesinde uzun yıllardır yetiştirilen fakat son zamanlarda eski canlılığını yitiren Kozak Siyahı ve Kozak Beyazı üzümlerini yeniden bağcılık alanlarına kazandırıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü arasında imzalanan protokol çerçevesinde, bu yöresel üzümlerin yeniden canlandırılması amacıyla pilot bölgelerde çalışmalar başlatıldı. Bölgede çam fıstığındaki verim düşüklüğüyle mücadele eden belediye, aynı zamanda alternatif tarımsal gelir kaynaklarını da yeniden canlandırmayı hedefliyor.

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen bu proje kapsamında, Kozak yöresindeki muhtarlar ve üreticilere yönelik bilgilendirme toplantıları düzenlendi. Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü uzmanları, bölgedeki üreticilere bağcılık konusunda yetiştiricilik, budama, bakım, sulama, gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele, hasat gibi konularda hem teorik hem de uygulamalı eğitimler verdi. Bilgilendirme toplantılarının ardından Kozak Yaylası’ndaki Demircidere ve Aşağıbey mahallelerinden 3 üreticiyle proje başlatıldı. Üreticilerin arazilerinde toprak analizleri yapılarak danışmanlık hizmeti verildi. Eğitim ve analiz süreçlerinin ardından üreticilere toplamda 4 bin 35 üzüm fidanı desteği sağlanarak örnek dikim gerçekleştirildi. Bu yıl içinde V terbiye sistemi desteği ile bağ tesisi kurulması planlanıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Üretim ve Geliştirme Şube Müdürü Ayşegül Karakoyun Seçgin, “Bağcılık aslında Kozak yöresinde çok eski bir üretim modeli. Eskiden burada büyük alanlarda Kozak Siyahı ve Kozak Beyazı üzümleri yetiştiriliyordu. Ancak fıstık çamının yüksek gelir getirmesi nedeniyle üreticiler bu yöne kaydı ve bağcılık geride kaldı. Kozak Siyahı ve Kozak Beyazı’nı yeniden canlandırmak için örnek alanlar oluşturduk. Bu süreçte üreticilerimize eğitimler verdik, toprak analizleri yaptık ve fidan desteği sağladık. Önümüzdeki aşamalarda telli terbiye sistemini de kurarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Şu an 3 üreticiyle, toplamda 12,5 dönümlük alanda bu çalışmaları gerçekleştiriyoruz ve ileride projeyi genişletmeyi hedefliyoruz” dedi.

Demircidereli üretici Ali Konuk, “İzmir Büyükşehir Belediyesi bize Kozak Siyahı ve Kozak Beyazı üzüm fidanlarını verdi. Biz de bu projeye katıldık, asmalarımızı diktik ve geliştirmeye çalışıyoruz. Ümit ediyoruz ki başarılı oluruz. Eskiden bu işi yapıyorduk ama zamanla başka işlere yöneldik. Kozak üzümlerinin tadı çok güzel ve belediye de bizimle çok ilgileniyor. Terbiye sistemini de kurduktan sonra daha da güzel olacak” şeklinde konuştu.

Aşağıbeyli üretici Hayri Görgülü, “Kozak Siyahı ve Kozak Beyazı sofralık üzüm olarak bilinir ve kendine has bir aroması vardır. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği içinde çalışıyoruz ve onlar bize her konuda destek sağlıyor. Bu iş zamana ve ilgiye ihtiyaç duyar. Biz de öncülük yaparak bu işi başarıyla sürdürmek istiyoruz” dedi.

Demircidereli üretici İbrahim Konuk ise, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederiz. Bize asmaları verdiler ve diğer ekipmanları da sağlayacaklar. Kozak üzümleri, pekmezden şaraba kadar çok faydalı ürünler verir ve tadı diğer üzümlerden farklıdır” diye konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kozak Üzümleri Yeniden Hayat Buluyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Bostanlı Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!