İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, 2025-2029 Stratejik Planı kapsamında şehirde önemli altyapı yatırımları yapmayı hedefliyor. Yeni arıtma tesisleri ve mevcut tesislerin kapasite artırımları ile İZSU, İzmir’in atık su arıtma kapasitesini yüzde 79 oranında artırmayı planlıyor. Ayrıca, içme suyu hatlarının yenilenmesi ile kayıp-kaçak oranları en aza indirilecek. Bu süreçte toplamda 169,5 milyar TL’lik bir yatırım öngörülüyor.
İçme Suyu ve Atık Su Yönetimi Ön Planda Plan kapsamında, içme suyu ve atık su yönetimi öncelikli olarak ele alınırken, aynı zamanda iklim değişikliğine uyum ve dirençli altyapı çalışmaları da yürütülecek. Su kaynaklarının korunması ve yeni su kaynaklarının bulunması üzerine yoğunlaşan İZSU, sürdürülebilir içme suyu yönetimini sağlamak için çeşitli projelere imza atacak.
Başlıca Projeler
- 2029 yılına kadar içme suyu kayıp kaçak oranları yüzde 24,4’e indirilecek.
- İzmir genelinde 1.610 km’lik içme suyu altyapısı yenilenecek ve 444 yeni sondaj kuyusu açılacak.
- Aliağa ve Bozköy’de içme suyu arıtma tesisleri inşa edilecek, 11 paket içme suyu arıtma tesisi yapılacak.
- SCADA sistemi yaygınlaştırılarak su dağıtımı kontrol altına alınacak.
Atık Su Arıtma Kapasitesinde Büyük Artış Atık su arıtma kapasitesi, 279,4 milyon metreküp artırılarak mevcut kapasiteye kıyasla yüzde 79 oranında büyütülecek. Ayrıca 1.240 km’lik yeni atık su hattı inşa edilecek ve mevcut 521 km’lik hattın onarımı gerçekleştirilecek. Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi 4. faz inşaatı tamamlanırken, 5. fazın projelendirilip inşası tamamlanacak. Yağmur suyu yönetimi de güçlendirilecek, 246 km yeni yağmur suyu hattı imalatı yapılacak.
Enerji Verimliliği ve Teknoloji Kullanımı İZSU, enerji verimliliği sağlamak amacıyla 28 yeni enerji santrali devreye alacak. Aynı zamanda yapay zeka destekli drone ve bilgi teknolojileri kullanılarak Tahtalı Barajı Havzası’nda denetim sağlanacak. Abone memnuniyetini artırmaya yönelik veri analizleri ve internet üzerinden verilen hizmetler genişletilecek.
Bu kapsamlı projelerle İZSU, İzmir’in gelecekteki su ve altyapı ihtiyaçlarını karşılamayı ve sürdürülebilir bir altyapı sistemi oluşturmayı hedefliyor.