1. Haberler
  2. Genel
  3. Bir Yılda İzmir’de 95 Bin Sahipsiz Hayvan Kısırlaştırıldı

Bir Yılda İzmir’de 95 Bin Sahipsiz Hayvan Kısırlaştırıldı

Bir Yılda İzmir’de 95 Bin Sahipsiz Hayvan Kısırlaştırıldı
Bir Yılda İzmir’de 95 Bin Sahipsiz Hayvan Kısırlaştırıldı
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sokak hayvanlarına kesintisiz ve sağlıklı hizmet sunma konusunda Türkiye’ye örnek olacak projelere imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesi, kısırlaştırma çalışmalarıyla öne çıkıyor. 2023 yılı itibarıyla İzmir’de 95 bin sahipsiz kedi ve köpek kısırlaştırıldı. Poliklinik hizmetlerinin yanı sıra mobil araçlarla kentin farklı bölgelerinde yerinde kısırlaştırma işlemleri gerçekleştiren ekipler, ilçe belediyelerinin de kısırlaştırma çalışmalarına destek sağladı.

Hayvan hakları alanında öncü projelere imza atan İzmir, kısırlaştırma çalışmalarıyla da öne çıkıyor. Sokak hayvanlarının popülasyonunu kontrol altında tutarak hem çevre hem de insan sağlığını korumak amacıyla kent genelinde kısırlaştırma çalışmaları kesintisiz devam ediyor. 2023 yılında 95 bin sahipsiz kedi ve köpek kısırlaştırıldı.

Işıkkent Köpek Bakımevi, Pako Sokak Hayvanları Sosyal Yaşam Kampüsü, Seyrek Hayvan Hastanesi ve Rehabilitasyon Merkezi, Kültürpark Küçük Hayvan Polikliniği, Seferihisar İsmet Sungur Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi gibi tesislerin yanı sıra, ilçe belediyelerinin rehabilitasyon merkezleriyle ortaklaşa yürütülen kısırlaştırma çalışmalarına İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2 mobil aracı da katkı sağlıyor.

Bu mobil ekipler, özellikle kırsal bölgelerde sokak sokak gezerek sahipsiz hayvanları kısırlaştırıyor. Gönüllülerin de destek verdiği bu hizmet, yerinde ve hızlı çözümler sunarak etkili sonuçlar elde edilmesini sağlıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi veteriner hekimleri, Kemalpaşa, Dikili, Ödemiş, Torbalı, Tire ve Karabağlar ilçe belediyelerinin bakımevlerine giderek kısırlaştırma çalışmalarına destek veriyor. Bu kapsamlı çalışmalar, sahipsiz hayvanlara ve topluma daha konforlu bir yaşam alanı sunmayı hedefliyor.

Türkiye’de Bir İlk

İzmir Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanlarına kesintisiz ve sağlıklı hizmet sunmak amacıyla, Türkiye’de büyükşehir belediyeleri arasında bir ilke imza atarak Veteriner İşleri Halk Sağlığı Daire Başkanlığı’nı kurdu. Bu daire başkanlığı, Mayıs ayında çalışmalarına başlayarak İzmir’de yoğun bir kısırlaştırma ve sahiplendirme kampanyası başlattı, hayvan bakımevlerinin iyileştirilmesi ve sahipsiz hayvanların rehabilitasyonu için ilçe belediyeleriyle iş birliği içinde hareket etti.

Yaşam Hakkı ve Tek Sağlık Anlayışı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanlarına yönelik kapsamlı bir çalışma başlatarak, “Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi İzmir Eylem Planı”nı hayata geçirdi. Bu planın temel değeri “yaşam hakkı” olup, “tek sağlık” anlayışı ile oluşturuldu. İlçe belediyelerinin veteriner hekimleri ile kentteki sivil toplum kuruluşlarının da katılımıyla düzenlenen paydaş toplantılarında, İzmir’de sokaklarda, sahipsiz veya sahipli ne kadar köpek bulunduğu gibi sorulara yanıt arandı. Beş yıllık bir süreç boyunca uygulanacak eylem planı kapsamında, sahipsiz hayvan sayısının tespiti, personel ve altyapı iyileştirmeleri, çeşitli farkındalık eğitimleri ve etkinlikler gibi çalışmalar yer alacak. Yakalama, kısırlaştırma, yerinde bakım ve rehabilitasyon süreçlerinin ardından, sahiplendirme için programlar ve kampanyalar düzenlenecek.

Hayvan Hakları Konusunda Öncü Kent

İzmir’in hayvan hakları konusunda öncü bir kent olduğunu belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi Başkanı Gökhan Özdemir, “İzmir gönüllü yurttaşlarıyla el ele hayvan hakları ve halk sağlığı alanında öncü çalışmalar yürütmektedir. Hem hayvan barınağı sayısı hem kısırlaştırma rakamları ile İzmir, ülkenin en iyi kentleri arasındadır ve yüz akıdır. Ülke genelinde TBMM raporuna göre 322 hayvan bakımevi olduğu belirtilmektedir. 81 ilden sadece biri olan İzmir’de bakımevi sayısı 32’dir. TBMM raporuna göre Türkiye genelinde bakımevleri kapasitesi 105 bin olarak belirtilmiştir. İzmir’de bakımevi kapasitesi 8 bin 500’dür.” dedi.

Konuşmasının devamında; “Bu da yine Türkiye genelinin yüzde 8’idir. Bilimsel dayanağı olmaksızın İzmir’deki hayvan nüfusu Türkiye’de en yüksek oran olarak açıklanmaktadır. Bu da kısırlaştırma rakamlarında İzmir’in diğer illere oranla geride kaldığı gibi yanlış bir algı yaratmaktadır. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak başlattığımız “Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi Eylem Planı” ile en kısa sürede net rakamlar çıkacaktır. Eylem planı kapsamında kısırlaştırma, barınakların yerine bakımevlerinin sayısının çoğaltılması, iyileştirilmesi, yerinde bakım, sahiplendirme çalışmalarımız ivme kazanarak artacaktır. İzmir, sokakta yaşayan canların yanı sıra, toplum sağlığını korumak adına Türkiye’ye tek sağlık yaklaşımıyla örnek olmaya devam edecektir” diye konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bir Yılda İzmir’de 95 Bin Sahipsiz Hayvan Kısırlaştırıldı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Bostanlı Haber - İzmir ve Karşıyaka Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!