1. Haberler
  2. Genel
  3. İzmir B. B. Can Dostları Koruyacak Programı Hazırlıyor

İzmir B. B. Can Dostları Koruyacak Programı Hazırlıyor

İzmir B. B. Can Dostları Koruyacak Programı Hazırlıyor
İzmir B. B. Can Dostları Koruyacak Programı Hazırlıyor
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İzmir Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanları için ‘Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi İzmir Eylem Planı’ hazırlıyor. İlçe belediyelerinin veteriner hekimleriyle yapılan toplantılarda sokak hayvanları ve toplum sağlığı için önlemler değerlendiriliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay, “Birlikte yaşayacaksak, yaşam hakkı dahil tüm haklara saygı göstermeliyiz” dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Bilinçli vatandaşlarımız ve gönüllülerimizle can dostlarımızı yaşatmaya devam edeceğiz” diye ekledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanlarına yönelik bir eylem planı hazırlığında. ‘Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi İzmir Eylem Planı’ kapsamında ilçe belediyelerinin veteriner hekimleriyle toplantılar düzenleniyor. Toplantılarda sokak hayvanları ve toplum sağlığına yönelik çalışmalar ele alınıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay, “Eğer biz bu mavi kürede birlikte yaşayacaksak, bunu daha iyi bir şekilde başta yaşam hakkı olmak üzere birbirimizin tüm haklarına saygı göstererek yapmak zorundayız” dedi.

‘Yaşam hakkı’ olan ve ‘tek sağlık’ anlayışını benimseyen Eylem Planı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanlarına yönelik kapsamlı bir çalışma başlattı. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, projeyi “Bilinçli ve duyarlı vatandaşlarımızla, hayvan haklarına gönül vermiş gönüllülerimizle birlikte çalışmalarımız, her zaman olduğu gibi bundan sonra da can dostlarımızı yaşatmaktan yana olacaktır. Bu konuda, temel değeri ‘yaşam hakkı’ olan ve ‘tek sağlık’ anlayışını benimseyen Eylem Planı’nın hazırlıklarını sürdürmekteyiz” sözleriyle duyurdu.

Başkan Tugay’ın bu kararı sonrası, Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi İzmir Eylem Planı için ilk koordinasyon toplantısı ilçe belediyelerinin veteriner hekimlerinin katılımıyla yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay’ın moderatörlüğündeki toplantıda; İzmir Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi Başkanı Gökhan Özdemir, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Sokak Hayvanlarını Koruma Komisyonu Başkanı Hidayet Petin ve Başkan Yardımcısı Selçuk Karakülçe de yer aldı.

“Böyle güzel çalışmalar bizden doğmayacaksa kimseden doğmaz”

İlçe belediyelerinin veteriner hekimlerinin görüş ve taleplerini paylaştığı toplantıda, 5 yıllık eylem planına yönelik öneriler sunuldu. Prof. Dr. Okyay, İzmir’de Türkiye’de ilk kez kurulan Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi’nin önemini vurgulayarak, “Böyle güzel çalışmalar bizden doğmayacaksa kimseden doğmaz. Çok güzel bir çalışma yapacağımızdan kuşkum yok” dedi.

Toplantıda, sokak hayvanlarına yönelik ötenazi düzenlemesini içeren ve TBMM’de yasalaşan yeni düzenleme de ele alındı. Prof. Dr. Okyay, “Sokak hayvanlarına yönelik bir düzenleme ile karşı karşıyayız. Bütün tarafları ile bu konuyu ele almak istiyoruz. Herkesin bir şey söylediği bir ortamdayız. Biz daha bilimsel bir şekilde yol almak istiyoruz. Önümüzdeki süreci aşama aşama görelim ve planlayalım. Bunlar da kanıta dayalı olsun. Hayvanlarla insanların etkileşiminde, genel bir ekosistem etkileşiminde artılar ve eksiler var. Belli dengeler ve belli riskler var. Belli potansiyeller de var. Eğer biz bu mavi kürede birlikte yaşayacaksak, bunu daha iyi şekilde yapmak zorundayız. Ve birbirimizin haklarını, başta yaşama hakkı olmak üzere saygı göstererek yapmak zorundayız.” diye konuştu.

Prof. Dr. Okyay, gerekli önlemleri alarak kazaları azaltmanın yollarını araştıracaklarını belirtti. “Gerekli önlemleri alırsak, kazaları daha aza nasıl indirebiliriz? Hedefin ölçülebilir olması için ne ile karşı karşıya olduğumuzu bilmemiz lazım. Sokakta yaşayan köpeklerin sayımını yapacağız. Buna neden ihtiyacımız var? Birincisi ne ile karşı karşıya olduğumuzu bilmek için. İzmir’de bahsedildiği kadar 400-500 bin hayvanla mı karşı karşıyayız? Bunların üreme potansiyelini de anlamak için bu çalışmayı yapacağız. Tüm bunlar için saha ekipleri kurulacak. Yaptığımız müdahalelerin etkilerini de ölçmek istiyoruz” dedi.

İzmirlilerin konuya dair görüşlerinin de alınacağını belirten Prof. Dr. Okyay, “İzmir halkı bu konuda ne düşünüyor? Bunu da tanımlamak zorundayız. Bu alanda da çalışmalarımız olacak. ‘Hangi koşullarda hayvanlarla temasta İzmirli kendini iyi hissedecek’ sorusuna yanıt aranacak. Sahiplenme koşulları için ne öngörüyorlar ve ne istiyorlar? Ya da neye ihtiyaçları var? Örnekleme yöntemi ve sorulacak sorular belirlendi. Saha çalışmasına geçilecek. Süreci bütün paydaşlarla yöneteceğiz. Hem hayvanların sağlıksız ortamda yaşamasını hem de insanların bu konuda sorunlarla karşılaşmasını azaltmak zorundayız. Bu çalışma bizi çok heyecanlandırdı.”

Planda Neler Olacak?

5 yıllık eylem planı kapsamında, sahipsiz hayvan sayımı ve sokak hayvanlarına yönelik tutum araştırmaları yapılacak. Ayrıca, personel ve altyapı iyileştirmeleri, farkındalık eğitimleri ve etkinlikler düzenlenecek. Yasa ile belirlenmiş yakalama, kısırlaştırma, yerinde bakım ve rehabilitasyon süreçlerinin ardından sahiplendirme programları ve kampanyalar yürütülecek. Taslak plan hazırlanarak, 5 yıllık İzmir Eylem Planı kamuoyuna açıklanacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İzmir B. B. Can Dostları Koruyacak Programı Hazırlıyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Bostanlı Haber - İzmir ve Karşıyaka Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!