1. Haberler
  2. Genel
  3. İzmir Metro AŞ’den 124 Milyon Liralık Dev Tasarruf

İzmir Metro AŞ’den 124 Milyon Liralık Dev Tasarruf

İzmir Metro AŞ’den 124 Milyon Liralık Dev Tasarruf
İzmir Metro AŞ’den 124 Milyon Liralık Dev Tasarruf
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İzmir Metro AŞ, sürdürülebilirlik anlayışı çerçevesinde aldığı önlemlerle 124 milyon liranın üzerinde tasarruf sağladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren İzmir Metro AŞ, enerji tüketiminde sürdürülebilirlik ilkesini benimseyerek ve kurum içinde uyguladığı tasarruf tedbirleri sayesinde önemli bir mali kazanç elde etti. Hem trenlerin işleyişinde hem de istasyonlarda hayata geçirilen bu önlemler, büyük bir maliyet tasarrufuna yol açtı.

Alınan Önlemler ve Elde Edilen Kazanımlar

  • Tasarruflu Sürüş Tekniği Projesi: 2008 yılında başlatılan bu proje ile metro trenlerinde özel bir sürüş tekniği uygulanmaya başlandı. Bu teknik sayesinde günde 11 bin kilovat enerji tasarrufu sağlanıyor. Bu, 22 kişinin yıllık elektrik tüketimine eşdeğer bir miktar. 16 yıllık süreçte bu yöntemle toplam 39,5 milyon lira tasarruf elde edildi.
  • Sensörlü Yürüyen Merdivenler: Yolcu akışına göre devreye giren ve yolcusuz zamanlarda bekleme moduna geçen sensörlü yürüyen merdivenler, %56 oranında enerji tasarrufu sağladı.
  • Bakım ve Onarım Çalışmaları: İzmir Metro ve tramvay araçlarının bakımları, İzmir Metro AŞ’nin kendi ekipleri tarafından yapılmakta. Bu sayede son 5 yılda 2 milyon Euro’luk tasarruf sağlandı. Ayrıca, trenlerin elektronik kartlarının bakım ve onarımı da yine kendi ekipleri tarafından yapılarak 2024 yılının ilk 4 ayında 4,5 milyon lira tasarruf elde edildi.
  • LED Aydınlatma: İstasyonlarda enerji tasarrufu sağlayan LED aydınlatma sistemine geçildi. Bu değişiklik sayesinde 2022 ve 2023 yıllarında 2,2 milyon kilovat enerji tasarrufu ile 7,1 milyon lira kazanç sağlandı.
  • Çift Terimli Tarife: Elektrik tesisat aboneliğinde çift terimli tarife grubuna geçilerek 3 milyon 145 bin lira tasarruf sağlandı.
  • Yeşil Enerji: İzmir Metro AŞ, sertifikalı yeşil enerji kullanarak yolcuların sıfır emisyonla seyahat etmelerini sağlıyor. İhale süreçlerinde de enerji tasarrufu sağlayan araçlar tercih ediliyor.
  • Yağmur Suyu Depoları: Halkapınar’daki merkez yerleşkeye kurulan 6 yağmur suyu deposu sayesinde toplanan yağmur suları, yaz aylarında yeşil alanların sulanmasında kullanılarak su kaynaklarının korunmasına katkı sağlanıyor.

“Bütçemizi ve Gezegenimizin Kaynaklarını Koruyoruz”

İzmir Metro AŞ Genel Müdürü Ertan Sayılkan, sürdürülebilirlik anlayışıyla çalıştıklarını ve enerji tasarrufuna büyük önem verdiklerini belirtti. Sayılkan, “Bütçemizi ve gezegenimizin kaynaklarını koruyoruz. İzmir Metrosu trenlerinde geliştirdiğimiz tasarruflu sürüş tekniği ile frenleme esnasında oluşan rejeneratif enerjiyi enerji talep eden trenlere aktarıyoruz. Bu sayede 2008’den bu yana yaklaşık 40 milyon liralık tasarruf sağladık. Amacımız, ülkemizin, belediyemizin ve şehrimizin kaynaklarını daha iyi kullanmak ve atığı azaltmak. Önümüzdeki yıllarda sadece enerji tasarrufu değil, diğer kaynakların da tasarrufu için yeni tedbirler geliştirmeyi planlıyoruz” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İzmir Metro AŞ’den 124 Milyon Liralık Dev Tasarruf

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Bostanlı Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!