1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. İzmir’de Güneş Ağaçlarıyla Temiz Enerji Sağlanıyor

İzmir’de Güneş Ağaçlarıyla Temiz Enerji Sağlanıyor

İzmir'de Güneş Ağaçlarıyla Temiz Enerji Sağlanıyor
İzmir'de Güneş Ağaçlarıyla Temiz Enerji Sağlanıyor
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İzmir Büyükşehir Belediyesi, iklim kriziyle mücadele kapsamında yenilikçi bir adım atarak hibrit güneş ağacı projesini hayata geçirdi. Bostanlı’da kurulan İklim Nötr Noktası’nda, hem güneşten hem de rüzgardan elde edilen enerjiyle küçük elektrikli araçlar, bisikletler ve elektronik cihazlar şarj edilebiliyor. Bu proje, karbon salımını azaltarak temiz enerji kullanımını teşvik ediyor ve sürdürülebilir bir gelecek için önemli bir adım niteliği taşıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir’in iklim nötr ve akıllı kent olma hedefine yönelik önemli bir adım daha attı. Sürdürülebilir enerji kaynaklarının kullanımını teşvik etmek amacıyla, kente hibrit güneş ağaçları monte edilmeye başlandı. Bu kapsamda İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı İklim Değişikliği ve Temiz Enerji Şube Müdürlüğü, ESHOT Genel Müdürlüğü ve Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA) iş birliği ile kentin ilk İklim Nötr Noktası Karşıyaka Bostanlı’da oluşturuldu.

Bu alanda yerleştirilen hibrit güneş ağaçları, hem güneşten hem de rüzgardan enerji üreterek, İzmirlilerin kullanımına sunuldu. Bu enerji, cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar, elektrikli bisikletler ve akülü tekerlekli sandalyelerin ücretsiz şarj edilmesini sağlıyor. Ayrıca, bu alan kentlilere gölge sağlayarak, dinlenme imkanı sunuyor. Projenin ilerleyen dönemlerde kentin diğer noktalarında da yaygınlaştırılması planlanıyor.

“Proje ile temiz enerjinin toplumsal olarak gündelik hayata girmesini sağlamayı amaçlıyoruz”

İklim Değişikliği ve Temiz Enerji Şube Müdürü Ahmet Toker, projenin stratejik olarak Bostanlı Vapur İskelesi, ESHOT durakları, tramvay ve bisiklet yollarının kesişiminde bir bölgeye yerleştirildiğini belirtti. Toker, “Stratejik bir nokta burası. Yurttaşların gölge altında bekleyebilecekleri hem de elektronik eşyalarını şarj edebilecekleri bir nokta. Hibrit güneş ağacı üzerinde her biri 155 watt gücünde 5 panel var. Ayrıca bir de rüzgar türbini bulunuyor. Bu bütünleşik sistem 1.75 kilovatlık kurulu güce sahip. Bir hanenin yıllık olarak tükettiği enerjiyi üreten bir tesis. Bu proje ile temiz enerjinin toplumsal olarak gündelik hayata girmesini sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.

“Bütün enerji kaynaklarını çok hızlı bir şekilde tüketiyoruz”

Hibrit güneş ağacından faydalanan Faria Turmanidze, “Doğaya çok büyük bir faydası var. Benim her zaman önceliğim doğa. Bütün enerji kaynaklarını çok hızlı bir şekilde tüketiyoruz. Bu durum yaşadığımız hava sıcaklığından tutun da hayvanlara kadar her şeyi etkiliyor. Ben güneş panellerini her zaman çok destekliyorum. Hayatımızı kolaylaştırdığı doğru ama bizden çok gelecek nesillere ve dünyaya katkısı olduğuna inanıyorum” dedi.

“Temiz enerji ile rahat bir şekilde telefonlarını veya tabletlerini şarj edecekler”

Mahsun Tamur ise bu örnek projenin insanların hayatına dokunduğunu vurgulayarak, “İnsanlar elektronik eşyalarını şarj edebilmek için kafelerde dolaşmak zorunda kalıyor. Buna gerek duymadan, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu çalışmasından faydalanarak, temiz enerji ile rahat bir şekilde telefonlarını veya tabletlerini şarj edecekler” dedi.

“Yenilenebilir enerjinin yaygınlaştırılması açısından da çok güzel bir çalışma”

Öğrenci Gökdeniz Toprak da, “Dışarıda olduğum zaman telefonun şarjı bittiğinde zorlanıyordum. Bizim için çok faydalı oldu” diye konuştu. Ahmet Çağan Karlı ise çalışmanın günlük hayatını çok kolaylaştırdığını anlatarak, şunları söyledi: “Telefonumun şarjı bittiği zaman ailemle iletişim kurmakta zorlanıyordum. Genelde buralarda oluyorum. Şarjım bittiği zaman bu noktada sorunu gideriyorum. Yenilenebilir enerjinin yaygınlaştırılması açısından da çok güzel bir çalışma. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İzmir’de Güneş Ağaçlarıyla Temiz Enerji Sağlanıyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Bostanlı Haber - İzmir ve Karşıyaka Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!