İzmir Büyükşehir Belediyesi Kadın Çalışmaları Şube Müdürlüğü ve Meslek Fabrikası iş birliğiyle hayata geçirilen Mor Makas Dikiş Kursu, kadınların yeni beceriler kazanarak ekonomik özgürlüklerini elde etmelerini amaçlıyor.
Kurs, Örnekköy’de bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi Anahtar Kadın Çalışmaları Bütüncül Hizmet Merkezi’nde çarşamba, perşembe ve cuma günleri 09.30-14.30 saatleri arasında düzenleniyor.
Kadınlar, bu kurs sayesinde dikişin temellerini öğrenip kendi giysilerini dikerek hem becerilerini geliştiriyor hem de keyifli vakit geçiriyorlar. Kursiyerlerin hedefi, ürettikleri kıyafetleri satarak ekonomik gelir elde etmek.
Kadın Odaklı Hizmetler
Merkez Sorumlusu Dilek Aksoy, kurs hakkında şu bilgileri verdi: “Bu kursu üçüncü kez düzenliyoruz ve şimdiye kadar 270 kadına ulaştık. Bu dönem 25 kadın kursiyerimiz, 140 saat süren 8 haftalık bir eğitim alacak. Kadın Çalışmaları Şube Müdürlüğü olarak kadın odaklı çalışmalar yürütüyoruz. Kursa gelen kadınlar, çocuklarını güvenle alt katımızda bulunan kreşimize emanet edebiliyorlar. Hizmetlerimizi kadınların ihtiyaçlarına göre düzenliyoruz.”
Sertifikalı Eğitim
Kursun sertifikalı olması, kadınlara tekstil atölyelerinde çalışma imkanı da sunuyor. Aksoy, “Kadınlar dikiş dikmeyi çok seviyor. Kayıtlarımız üç günde doldu. Kursa gelen kadınlar kendilerine ve çocuklarına kıyafet dikmeye başlıyor. Ayrıca gelir elde etmek isteyenler de var. Sertifikalı olduğu için tekstil atölyelerinde çalışma imkanı da bulabiliyorlar,” dedi.
Tecrübeli Eğitmenlerden Eğitim
42 yıllık deneyimiyle eğitmenlik yapan Serpil Çetin, kursiyerlere giyim üretiminde temel bilgileri öğretiyor. Çetin, “Ortamımız gayet güzel. Kadınlar çok hevesli ve istekli çalışıyorlar,” ifadelerini kullandı.
Kursiyerlerin Hikayeleri
18 yaşındaki Duygu Doğan, kursun en genç üyesi olarak hem psikoloji hem de moda tasarımı ile ilgileniyor. “Psikoloji bölümünü seçtim ama modada da aklım kaldı. Evdeki dikiş makinemle kendi kendime öğrenemediğim için bu kursa katıldım. Kalıp çıkarmayı ve dikiş dikmeyi öğrenmek, ürettiğim ürünleri satmak istiyorum,” dedi.
58 yaşındaki Gönül Erbeken ise dikiş dikme konusunda hiçbir bilgisi olmadığını belirterek, “Ekonomik açıdan eşime yardımcı olmak ve kafamı dağıtmak için bu kursa katıldım. Dikiş dikmek çok zevkliymiş. Galiba terzi olacağım,” şeklinde konuştu.
60 yaşındaki Mukaddes Karasu, dikiş bilgilerini pekiştirmek için kursa katıldığını ve kurstan çok memnun olduğunu dile getirdi. “Dikiş dikmeyi çok seviyorum ama bu bilgimi biraz daha pekiştirmek istiyorum. Öğretmenimizden ve buradaki imkanlardan çok memnun kaldım. İşimiz bitince arkadaşlarla dans ediyoruz, eğleniyoruz,” dedi.
Kadınlar İçin Büyük Bir Adım
Mor Makas Dikiş Kursu, kadınların hem kişisel hem de ekonomik olarak güçlenmelerine yardımcı olan önemli bir proje. Kadınlar, burada kazandıkları becerilerle hayatlarına yeni bir yön verme fırsatı buluyorlar.