“Kadın Dostu Kent” unvanıyla öne çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi, kadınların sağlık, eğitim, sosyal hizmetler ve istihdam imkanlarına erişimini güçlendiren, aynı zamanda şiddete uğramaları durumunda haklarını güvence altına alacak destek mekanizmaları oluşturan projeler yürütüyor. Büyükşehir, özellikle Geçici Kadın Barınma Merkezi ve otel hizmeti sunmanın yanı sıra kadınların ekonomik bağımsızlık kazanmalarını hedefleyen çalışmalarıyla Türkiye’de örnek teşkil ediyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kadına yönelik şiddete karşı toplumsal mücadeleyi güçlendirmek için projelerine hız veriyor. Kentteki kadınların psikolojik, ekonomik ve hukuki desteklere erişimini sağlamak amacıyla çeşitli projeler geliştiren belediye, kadınların sağlık, eğitim, istihdam ve sosyal hizmetlerden yararlanabilmeleri için de yeni olanaklar sunuyor. Kadın sığınma evleri, Geçici Kadın Barınma Merkezi ve otel hizmetleri gibi projeleriyle İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de örnek teşkil ediyor.
Kadınlar İçin Destekleyici Çalışmalar
Kadın Dostu Kent unvanını taşıyan İzmir Büyükşehir Belediyesi, kadına yönelik şiddetle mücadelede kapsamlı projeler geliştirerek kadınlara yönelik koruyucu, psikolojik ve ekonomik destek sağlayan çalışmalara hız veriyor. Sağlık, eğitim, istihdam ve sosyal hizmetler alanında fırsat eşitliği yaratmayı amaçlayan belediye, kadın sığınma evleri, Geçici Kadın Barınma Merkezi ve otel hizmetleriyle Türkiye’ye örnek teşkil ediyor.
Kadına Yönelik Önleyici ve Koruyucu Hizmetler
İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Ela Hızlı, belediyenin “Kadın Dostu Kent” vizyonu doğrultusunda pek çok projeyi hayata geçirdiğini belirtiyor. Şube Müdürlükleri, kadınlara yönelik Esnaflarla Mor Çember, Eşit İzmir ve toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen atölye çalışmaları gibi projeler düzenliyor. Ayrıca kadınların toplumsal hayata güvenle katılmalarını destekleyen eğitim ve barınma çözümleri sunarak, şiddet karşısında güçlenmelerini sağlıyor.
Kadın Dayanışma ve Sosyal Destek Merkezleri
Kadına destek sağlayan merkezlerden Örnekköy, Hatay ve Kadifekale Kadın Dayanışma Merkezleri, hukuki, psikolojik ve sosyal danışmanlık hizmetlerinin yanı sıra kişisel gelişim eğitimleri sunuyor. Merkezlerde, kadınların özgüven kazanmasına katkıda bulunacak atölye çalışmaları, kültürel etkinlikler ve savunma eğitimleri gibi çeşitli programlar da düzenleniyor.