1. Haberler
  2. Genel
  3. Yangının Yaraları Sarılıyor: 15 Bin Ağaç Tedavi Edilecek

Yangının Yaraları Sarılıyor: 15 Bin Ağaç Tedavi Edilecek

Yangının Yaraları Sarılıyor: 15 Bin Ağaç Tedavi Edilecek
Yangının Yaraları Sarılıyor: 15 Bin Ağaç Tedavi Edilecek
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yamanlar Dağı’nda meydana gelen yangının ardından zarar gören ağaçların kurtarılması için harekete geçti. Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edilen üç ağaçlandırma sahasında, Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı ile İZPA iş birliğiyle 15 bin ağacın tedavi süreci başlatıldı. Ayrıca, Büyükşehir Belediyesi, bölgede yeni ağaçlandırma alanları oluşturmak amacıyla yer tespiti ve tahsis işlemlerine de başladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yamanlar Dağı’nda Bayraklı ve Karşıyaka’yı etkileyen orman yangınının ardından zarar gören ağaçları yeniden hayata döndürmek için çalışmalar başlattı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın yangın sonrası yaptığı saha incelemeleri sırasında verdiği talimatla harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı, İzmir Planlama Ajansı (İZPA) iş birliği ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne tahsisli olan 200 dönümlük Örnekköy, Sancaklı ve Bayraklı Allurca ağaçlandırma sahalarında bulunan 15 bin ağacın bakımını üstleniyor. Ağaçların ihtiyaçlarına göre sulama, güçlendirme ve budama çalışmaları yürütülecek. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi’ne tahsisli Kent ve Mutluluk Ormanları’nda yangından etkilenen ağaçların hayatta kalması için de çalışmalara başlamış durumda.

15 Bin Ağacın Tedavisine Başlandı

Yangının ardından yapılan saha incelemelerinde, ağaçların yaşam belirtileri detaylı olarak değerlendirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin, mevcut ağaçlandırma sahalarındaki ot temizliği ve yol bakımlarını zamanında yapmış olmaları sayesinde yangının tepe yangınına dönüşmeden örtü yangını olarak kaldığı belirlendi. Çalışmalar sırasında, yangına maruz kalan fıstık çamı gibi ağaçların kambiyum dokusunun yeşil olduğu ve iletim demetlerinde herhangi bir renk değişimi olmadığı tespit edildi. Park ve Bahçeler Dairesi ile İZPA’nın yürüttüğü çalışmalar kapsamında, 15 bin ağacın ihtiyacına yönelik olarak sulama, güçlendirme ve budama gibi işlemler başlatıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanı Müge Deniz Bal, yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: “Bizim yangın alanlarında 3 ağaçlandırma bölgemiz var. Yaklaşık 200 bin metrekarelik alanda 15 bine yakın ağacımız bulunuyor. Bu ağaçlarla ilgili çalışmaları, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Cemil Tugay ile yaptığımız görüşmelerin ardından hızla başlattık. Alanımızda bulunan bakım yolları sayesinde zararlarımız minimum düzeyde kaldı. Bu nedenle ağaç çanaklarının oluşturulması ve güçlenmesi için bir sulama işlemi başlattık. Vejetasyon dönemlerinde de kök güçlendiriciler kullanarak ağaçlarımızın daha iyi bir hale gelmesi için planlamalarımızı yapmış durumdayız.”

Müge Deniz Bal, şu eklemelerde bulundu: “Bu bölgede hem Orman Bölge Müdürlüğü’müze ait ormanlar var hem de İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edilen alanlar mevcut. Ayrıca ilçe belediyelerimizin de yangından etkilenen ormanlık alanları bulunuyor. Başkanımızla birlikte Karşıyaka Belediyesi’nin Mutluluk Ormanı’nda bir planlama yaptık. Bakım ve hasar tespit atölyeleri kuracağız ve bu çalışmalarda gönüllülük esasına dayalı bir sistem oluşturacağız. Yangından etkilenen İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ve ilçe belediyelerine tahsisli ağaçlandırma sahalarındaki iyileştirme çalışmalarına ivedilikle başlamış durumdayız.”

Bal, ayrıca şunları söyledi: “Ormanlardaki iyileştirme çalışmalarının yanı sıra, belediyemizin tüm birimleriyle köylere, evlere ve üreticilere desteklerimiz devam ediyor. Cemil Başkanımızın liderliğinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak el birliğiyle bu bölgeyi kısa sürede yeniden ayağa kaldırmak için çaba gösteriyoruz.”

Ekipler, kurtarma çalışmaları kapsamında, Örnekköy’deki fıstık çamlarının yanan bölümlerini fidanlardan uzaklaştıracak. Kesilen bölgelere mantar ve böceklerin neden olabileceği patolojik reaksiyonlara karşı aşı macunu sürülecek. Ayrıca, vejetasyon mevsimi sonunda kök güçlendiriciler kullanılarak fidanların kışı daha rahat geçirmesi ve ilkbaharda güçlü ibrelerin oluşması sağlanacak. Çalı grubu bitkilerde ise vejetatif üremenin sağlanması amacıyla bitkiler diplerinden kesilerek ilkbaharda yeniden sürgün vermeleri sağlanacak. Sancaklı’daki dut, akasya ağaçları ve çalıların sulama çalışmalarına hızla başlandı. Bayraklı Allurca sahasının ağaçlandırılması ise planlamalar doğrultusunda yürütülecek.

Mevcut alanları koruma çalışmalarının yanı sıra, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Başkan Dr. Cemil Tugay’ın talimatı doğrultusunda bölgede yeni ağaçlandırma sahaları oluşturmak için yer tespiti ve tahsis işlemlerine yönelik çalışmaları başlattı. Tahsis edilecek ağaçlandırma alanlarında, bölgenin coğrafi yapısına uygun ağaç türlerinin dikilmesi ve korunması sağlanarak yangın alanlarının hızla eski haline döndürülmesi amaçlanıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yangının Yaraları Sarılıyor: 15 Bin Ağaç Tedavi Edilecek
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Bostanlı Haber - İzmir ve Karşıyaka Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!