1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Halk Ekmek Noktalarında Çölyaklılar İçin Glutensiz Ekmek

Halk Ekmek Noktalarında Çölyaklılar İçin Glutensiz Ekmek

Halk Ekmek Noktalarında Çölyaklılar İçin Glutensiz Ekmek
Halk Ekmek Noktalarında Çölyaklılar İçin Glutensiz Ekmek
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Halk Ekmek Fabrikası, çölyak hastalarına özel olarak üretilen ekmek ile dikkat çekiyor. Ayrıca, fenilketonüri hastaları da mevcut glütensiz ekmekten yararlanmaya devam edebiliyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Çiğli’de bulunan Halk Ekmek Fabrikası, sadece çölyak hastalarının tüketebileceği yeni bir ekmek üretti. Bu özel ekmek, 10 Haziran itibariyle satışa sunuldu. Fenilketonüri (PKU) hastaları ise mevcut glütensiz ekmekten yararlanmaya devam ediyor.

Glütensiz Ekmek Üretiminde Yeni Dönem

Halk Ekmek Fabrikası Müdürü Ali Kalmış, “2010 yılından beri fabrikamızda glütensiz ekmek üretimi yapmaktaydık. Ancak bu ekmek hem fenilketonüri hem de çölyak hastalarına yönelikti. Çölyak hastalarının özel talepleri üzerine yeni bir arayışa girdik. Bu ekmeğimiz sadece çölyak hastalarının ihtiyaçlarına göre formüle edildi ve 10 Haziran itibariyle satışa başladık” şeklinde konuştu.

İzmirliler Memnun

Ali Kalmış, fenilketonüri ve çölyak hastalarının ortak kullandığı eski glütensiz ekmek ile sadece çölyak hastalarına yönelik yeni ürün arasındaki farklara dikkat çekerek, “Önceki ekmekte protein kullanamıyorduk, ancak çölyak hastaları için bu gerekli değildi. Yeni bir reçete oluşturduk ve deneme üretimleri yaptık. Yeni ürün büyük beğeni topladı. Kullanıcılar tadı, kokusu ve görünümünden çok memnun kaldılar. Ayrıca, fenilketonüri hastaları mevcut glütensiz ekmeği almaya devam edebilecek. Yeni ürün sadece çölyak hastaları için olacak ve mevcut ürünle aynı fiyat olan 25 TL’den satılacak” dedi.

Fiyatı Değişmedi

Halk Ekmek Fabrikası, zorlu ekonomik koşullarda halka uygun fiyatlı ve sağlıklı ekmek sunmaya devam ediyor. Günlük olarak üretilen 120 bin ekmek, 93 Halk Ekmek büfesi aracılığıyla vatandaşlara ulaştırılıyor. Fabrikada üretilen ekmeklerin fiyatları şöyle: 210 gramlık normal ve kepekli ekmek 5 lira, 450 gramlık tam buğday unlu ve çavdar ekmekleri 18 lira, 450 gramlık glütensiz (fenilketonüri) tost ve hamburger ekmekleri 25 lira, 1 kilogramlık karakılçık ekmeği 50 lira. Yeni glütensiz (çölyak) tost ve hamburger ekmeği de 25 liradan satılıyor. Glütensiz ekmek çeşitleri ve karakılçık ekmeği sipariş üzerine Halk Ekmek büfelerinden ve Grand büfelerinden temin edilebiliyor; ayrıca kargo ile de gönderiliyor.

Çölyak ve Fenilketonüri Nedir?

Çölyak, glütene karşı ömür boyu süren alerji ve hassasiyet nedeniyle ince bağırsağın hasar görmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalar, buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahılları tüketemezler ve glütensiz diyetle beslenmek zorundadırlar. Fenilketonüri ise kalıtımsal bir hastalıktır. Bu hastalığın oluşabilmesi için hem annenin hem de babanın taşıyıcı olması gerekir. Hastalıktan etkilenen çocukların erken teşhis edilmesi ve yaşamın ilk günlerinden itibaren fenilalanin kısıtlı diyetle beslenmeleri önemlidir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Halk Ekmek Noktalarında Çölyaklılar İçin Glutensiz Ekmek

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Bostanlı Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!