İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Aralık ayı itibariyle sosyal destek sistemindeki 18-26 yaş arası kadınlara ücretsiz HPV aşısı yapılacağını duyurdu. Başkan Tugay, belediyelerin sağlık politikalarında aktif rol alması gerektiğini vurguladı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Dr. Cemil Tugay, Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ankara’da düzenlediği Birinci Basamak ve Koruyucu Sağlık Hizmetleri Çalıştayı’nda önemli açıklamalarda bulundu. Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin aralık ayından itibaren sosyal destek sistemindeki 18-26 yaş grubundaki kadınlara 3 doz HPV aşısı uygulayacaklarını duyurdu. Tugay, yerel yönetimlerin sağlık politikalarında daha aktif bir rol üstlenmesi gerektiğini belirterek, “Belediyelerin, ne bugün ne de bizim iktidarımızda, sağlık alanında pasifleştirilmemesi gerekiyor. Sağlık sisteminde belediyelere mutlaka roller verilmelidir,” dedi.
“HPV Enfeksiyonu Bir Halk Sağlığı Sorunudur”
Çalıştayda Birinci Basamak ve Koruyucu Sağlık Hizmetlerinde Yerel Yönetimler başlıklı bir sunum yapan Başkan Tugay, İzmir’de yapılan sağlık çalışmaları hakkında bilgi verdi. Koruyucu hekimlik ve toplum sağlığını korumayı temel alan çalışmaların önemine vurgu yaparak, özellikle HPV aşısı ve üreme sağlığı hizmetleri konusundaki girişimlerinden bahsetti. Dünya Sağlık Örgütü’nün pek çok üye ülkesinde HPV aşısının sağlık sigortaları tarafından ücretsiz sunulduğunu belirten Tugay, Türkiye’de bu aşının SGK kapsamında olmadığını ve aşılanma oranlarının çok düşük olduğunu ifade etti. “HPV enfeksiyonu bir halk sağlığı sorunudur. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuda üzerimize düşeni yapıyoruz,” dedi.
Üreme sağlığı hizmetlerine de değinen Tugay, İzmir’de Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu desteğiyle Üreme Sağlığı Birimi’ni kuracaklarını ve üreme sağlığı ile aile planlaması hizmetlerini ücretsiz sunacaklarını duyurdu. Türkiye’de gebeliği önleyici yöntemlere erişimin yetersiz olduğunu vurgulayarak, bu hizmetlerle toplumda karşılanmamış ihtiyaçlara çözüm getirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Başkan Tugay ayrıca, Eşrefpaşa Hastanesi’nin sunduğu ikincil koruma hizmetlerinden bahsederek, yerel yönetimlerin bu alandaki potansiyelinin altını çizdi. Erken teşhis ve tedavi konularında belediyelerin daha fazla sorumluluk alabileceğini ifade ederek, “Sağlık sisteminde çok önemli boşluklar var ve bunlar yerel yönetimlerce kolayca kapatılabilir,” dedi.
Tugay, psikolojik sağlığa da dikkat çekti ve toplumun geniş kesimlerinin psikoterapiye ihtiyaç duyduğunu söyledi. Belediyelerin bu alanda da hizmet verebileceğini belirterek, toplumun psikolojik sağlığına yönelik çalışmalar yapmanın önemine değindi.
Tek Sağlık
Toplum sağlığına yönelik tüm bu çalışmaların yanı sıra, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2025-2029 Stratejik Planı’nda “tek sağlık” kavramını ön plana çıkardığını söyleyen Tugay, sağlık hizmetlerinin kent ve çevreyle bağlantısına dikkat çekti. Ayrıca, ses kirliliğinin azaltılması için Dünya Akustik Federasyonu ile işbirliği yapacaklarını belirtti ve İzmir’in gelecekte daha sağlıklı bir kent olma yolunda kararlı adımlar atmaya devam edeceğini vurguladı.
Son olarak, kentte gıda güvencesine yönelik yeni stratejiler geliştirildiğini aktaran Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yakında bir Gıda Stratejisi belgesi hazırlayarak dezavantajlı grupları gıda güvencesi konusunda destekleyeceğini duyurdu.