1. Haberler
  2. Genel
  3. Kaynak Atölyelerinde Kadın Devrimi

Kaynak Atölyelerinde Kadın Devrimi

Kaynak Atölyelerinde Kadın Devrimi
Kaynak Atölyelerinde Kadın Devrimi
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Oksijen Kaynakçılığı Kursu’na katılan kadınlar, kapsamlı bir eğitim alarak kaynakçılığın tüm aşamalarını öğreniyor. Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi kapsamında verilen bu eğitim, kadınların sektörde yer almasını ve mesleğin cinsiyetsiz olduğunu vurguluyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü tarafından verilen Oksijen Kaynakçılığı Kursu’na katılan kadınlar, “İşin cinsiyeti olmaz” diyerek tezgâh başına geçti. Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi kapsamında 240 saatlik teorik ve uygulamalı eğitim alan kadın kursiyerler, kaynakçılığın tüm inceliklerini öğrenerek sektöre güçlü bir adım atmaya hazırlanıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü, Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi çerçevesinde Karabağlar Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi atölyesinde Oksijen Kaynakçılığı Kursu veriyor. 240 saatlik eğitim sürecine katılan 9 kadın kursiyer, oksijen kaynakçılığının tüm aşamalarını öğreniyor. Kursiyerler, erkek egemen bir sektörde var olmayı ve diğer kadınlara örnek teşkil etmeyi hedefliyor.

Kursiyerlerin Deneyimleri

Yazılım alanında eğitim alan ve kursa katılan 25 yaşındaki Özge Bektaş, “Kaynak yazılımı alanında çalışmayı düşündüğüm için önce kaynakçılığı öğrenmek istedim. Ailem ve arkadaşlarım da beni teşvik etti. Her şeyin dijitalleştiği bir dönemde elle tutulur bir iş yapmak bana keyif veriyor. Kariyerimi bu alanda ilerletmek istiyorum. Kadınlar olarak attığımız her adımın radikal olduğunu düşünüyorum. Mesleklerin cinsiyetsiz olduğunu savunan bir insanım ve erkeklerin domine ettiği bir alanda çok güzel bir adım attığımızı düşünüyorum” dedi.

30 yaşındaki iki çocuk annesi Yaprak Zöngül, “Daha önce çalışma hayatım olmamıştı. Çocuklarım ve evimi odağıma alarak yaşıyordum. Arkadaşımın tavsiyesi üzerine bu kursa başladım. Kaygılarım vardı ama artık kendime yönelik bir şeyler yapmak istiyordum. Oksijen kaynakçılığı işi ilgimi çekti. Eşim de beni destekliyor, iş planlamalarını kursuma göre yapıyor. Kurs bittikten sonra çalışmak istiyorum. Biz kadınlar her yeri renklendirip, çiçeklendireceğiz. Kadınlar bu işi çok güzel yapabilir. Bu yüzden hedefimize koşarak ilerliyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynakçılık Kursu Alan Kadınlar

Annesini bir kursa yönlendirmek isterken bu kursa katılan 23 yaşındaki Ceren Yıldız, “Ben İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde eğitim aldım. Oksijen kaynakçılığı işini de öğrenerek ülkeme katkıda bulunmak, başka kadınlara örnek olmak istiyorum. Bu iş çok zevkli, kadınlara tavsiye ediyorum. Kadının yapamayacağı hiçbir iş yok. İstedikten sonra herkes başarabilir” dedi.

27 yaşındaki Tuğçe Bırak, “Ben daha önce aşçılık yapıyordum ama mesleğimi bazı sebeplerden dolayı bıraktım. Oksijen kaynakçılığı eğitimimiz çok güzel ilerliyor. Kurs bitiminde öğrendiğim bilgileri uygulayabileceğim bir alanda çalışmak istiyorum. Bu mesleği ‘kadınlar yapamaz’ diye düşünülüyor. Arkadaşlarıma kurstan bahsettiğimde onlar da böyle düşünmüştü. Kadının olduğu her yerde güzellikler olur. Biz kendimize bu konuda güveniyoruz. İşimizdeki başarımızla bunu kanıtlayacağımızı düşünüyoruz” diye konuştu.

Meslekler Cinsiyetsizdir

Uzun süre futbol oynayan ancak sakatlığı nedeniyle spora ara veren 27 yaşındaki Nagihan Evcil, “Kaynak yapmak bana çok iyi geldi. Kursa başlarken herhangi bir olumsuz eleştiri ile karşılaşmadım çünkü çevremdeki herkes benim böyle bir işi yapabileceğimi biliyor. İşi öğrenip iyi bir firmada çalışmak istiyorum. Kendi işyerimi açıp istihdam da sağlayabilirim. Bence meslekler cinsiyete göre ayrıştırılmamalı. Erkekler kadar kadınlar da birçok işi yapabiliyor. Erkekler daha çok düz mantıkla hareket ederken, biz kadınlar daha ayrıntılı düşünüyoruz. Bu yüzden kadınların daha farklı alanlarda çalışması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Kadınların bu konuda erkeklerden daha üstün olduğunu söyleyebilirim

Kadın kursiyerlere mesleğin inceliklerini öğreten Karabağlar Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Metal Bölümü Alan Şefi ve Kurs Öğretmeni Akif Canmaya, “Oksijen kaynakçılığında yapılabilecek tüm kaynak türlerini kurs kapsamında kadın kursiyerlerimize öğretiyoruz.

43 yıllık meslek hayatımda ilk defa kadınlara yönelik eğitim verdim. Bundan çok büyük mutluluk ve gurur duyuyorum. Kadınların bu konuda erkeklerden daha üstün olduğunu söyleyebilirim. Kadınların bu mesleği biz erkeklerin elinden alabileceğini düşünüyorum” dedi.

Kadınların her sahada olması hedeflendi

Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş birliğinde, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Sabancı Vakfı tarafından yürütülüyor. Projenin İzmir’deki uygulama paydaşı İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü, Oksijen Kaynakçılığı Kursu’nu UNDP, İnci Vakfı, İmbat İklimlendirme ve Soğutma Sistemleri ile Karabağlar Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi iş birliğiyle sürdürüyor.

Kursa katılım için kadınlardan 18-29 yaş aralığında olmaları, en az ilköğretim düzeyinde eğitim almış olmaları ve herhangi bir işte çalışmama şartları arandı. Eğitim sayesinde hem sektör için kaynakçı ihtiyacının karşılanması hem de kadınların kaynakçılık alanında yer alabilmesi hedefleniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kaynak Atölyelerinde Kadın Devrimi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Bostanlı Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!