1. Haberler
  2. Genel
  3. Orman Yangınlarına Karşı Etkin Mücadele

Orman Yangınlarına Karşı Etkin Mücadele

Orman Yangınlarına Karşı Etkin Mücadele
Orman Yangınlarına Karşı Etkin Mücadele
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yaz aylarında artan orman yangınlarına karşı kapsamlı önlemler alarak etkili müdahale stratejileri geliştiriyor. Küresel iklim krizinin ve artan sıcaklıkların orman yangınları üzerindeki risklerini göz önünde bulunduran belediye, orman gönüllüleri oluşturarak erken müdahale kabiliyetini artırdı.

Sayısı 900’ü bulan eğitimli gönüllüler, yangınların büyümesini önlemede önemli bir rol oynuyor ve İzmir İtfaiyesi’ne yaz aylarında büyük destek sağlıyor.İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, 30 ilçedeki 62 istasyonda 300 araç ve bin 95 personel ile 24 saat yangınlara müdahale etmeye hazır bekliyor. Belediye, kırsal bölgelerde muhtarlar ve yurttaşlardan oluşan orman gönüllülerine eğitim veriyor ve bu gönüllüler, yangınlara belediye tarafından sağlanan tankerlerle hızlı bir şekilde müdahale edebiliyor.

Yangına müdahale hızını artırmak için köylere 5 ton su kapasitesine sahip 338 tanker dağıtıldı. İtfaiye Dairesi Başkanı İsmail Derse, bu uygulamanın yangınlara müdahale hızını önemli ölçüde artırdığını belirtti. Kent merkezindeki yangınlara müdahale süresi 5 dakika iken, kırsal alanlardaki yangınlara müdahale süresi yaklaşık 13 dakika. Bu sürede, köylüler tankerlerle ilk müdahaleyi yaparak yangınların büyümesini önlüyor. 2023 yılında çıkan 210 yangının yüzde 66’sı köylülere verilen tankerler sayesinde söndürüldü.

İtfaiye Orman Köyleri ve Kırsal Alan Yangınları Müdahale Şube Müdürü Yaşar Korkmaz, Akıllı İhbar Sistemi (AİS) ile yangınlara hızlı ve etkili bir şekilde müdahale ettiklerini belirtti. Ormanlık alanların yüzde 46’sı, 12 istasyondan gerçek zamanlı görüntü işleme teknolojisi ve yapay zeka ile izleniyor. Yangın algılandığında, en yakın muhtarlara haber veriliyor ve ekipler bölgeye ulaşana kadar muhtarlar müdahale ediyor. Ayrıca, Acil İzmir mobil uygulaması ile yangınlara hızlı müdahale sağlanıyor. Bu uygulama ile yangın bölgelerinin fotoğrafı ve konumu İtfaiye Dairesi Başkanlığı ile paylaşılabiliyor ve acil müdahale gerçekleştirilebiliyor.

“Sürekli Tetikteyiz”

Bornova Yaka Mahallesi Muhtarı Nedim Sert, yangınlara su tankerleri ile müdahale ederek yangınların büyümesini önlediklerini belirtti ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. Sarnıç Mahalle Muhtarı Recep Ay, yangına ilk müdahalenin önemine vurgu yaparak, tankerlerin sağladığı faydaları dile getirdi. Bornova Muhtarlar Dernek Başkanı Zeki Güler ise tankerler olmadan yangınlara kürek ve kazma ile müdahale ettiklerini ve bu yeni uygulamanın işlerini çok kolaylaştırdığını belirtti.

Orman gönüllüsü Muhammed Savran, ormanlık bir bölgede yaşadıkları için sürekli tetikte olduklarını ve yangın bilgisi aldıklarında hemen müdahale ettiklerini ifade etti. Bir diğer gönüllü Boran Kaygusuz, ülkenin ormanlarına zarar gelmemesi için gönüllü olduklarını ve orman yangınlarını önlemede rol aldıklarını belirtti. Gönüllü Mehmet Muhammet Çakıcı ise ormanları korumaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi ve yangınları büyümeden söndürmenin önemini vurguladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Orman Yangınlarına Karşı Etkin Mücadele
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Bostanlı Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!